Szigetelés Szeged
Új generációs nanotechnológiás kenhető szigetelő rendszerek

Hőszigetelés, vízszigetelés, tűzgátlás, épületdiagnosztika és műszaki felmérés témában állunk rendelkezésére. Keressen bennünket bármelyik elérhetőségünkön.

Vályogház homlokzat

Gyakran kérdeznek meg bennünket hőszigetelés, vízszigetelés, penészedés témakörben, illetve itt az Alföldön különösen érdekes téma a vályog épületek szigetelése. Ezekre a kérdésekre mindig a helyszín ismeretében tudunk pontosan válaszolni, de általános érvényű gondolataink vannak, melyek itt olvashatók. Ahogy időnk engedi, folyamatosan fejlesztjük ezt a szekciót annak érdekében, hogy mindenki megtalálja a válaszokat a kérdéseire. Természetesen rendelkezésre állunk helyi állapotfelmérésre, konzultációra. Keressen bármelyik elérhetőségünkön.

 

 

Hőszigetelés

Penészedés

Vályog

Vízszigetelés


Hőszigetelés

Nagyon izgalmas kérdés, mely szinte minden nap felmerül. Általánosságban elmondható, hogy az új épületek szigetelése megfelelő. Mi a meglévő, régebbi épületek utólagos szigetelésével foglalkozunk.

Hőkamerás felvétel

Azért érdemes szigetelni, mert a régebbi épületek falazata nem felel meg a mai elvárásoknak és a növekvő energiaárak miatt gazdaságtalan a fűtésük, hűtésük. Ha a homlokzat és a belső hőmérséklet között mindössze néhány fokos eltérés van, tehát a külső határolófal majdnem olyan meleg, mint a benti levegő, akkor ott probléma van a hőszigeteléssel. Ezt egy hőkamerás vizsgálat remekül megmutatja.

Hol szökik el a meleg?

Ahogy a hőkamerés felvételből és a fenti ábrából is látszik a veszteség nem korlátozódik a homlokzati falakra, sőt összességében nem is itt megy el a legtöbb energia. Érdemes tehát teljeskörű megoldásban gondolkodni, de ez sokszor különösen nehéz a hagyományos technológiával. Mindenképp érdemes a padozatot és a födémet is szigetelni valamint a nyílászárókat is cserélni, vagy felújítani.

Hagyományos hőszigetelés

A teljesség igénye nélkül elmondható, hogy a fenti rétegrend szerint az alapvakolatra felragasztásra kerül a hőszigetelő anyag 10-20cm vastagságban, majd erre kerül ragasztó, háló, nemesvakolat. Az egészet a ragasztó, dűbelek és a zárószegély tartja. A rendszer anyagárához képest a munkadíj körülbelül kétszeres és különböző szakipari munkákra van szükség a technológiának megfelelően.

Hagyományos hőszigetelés

Eredményként kapunk egy szép hőszigetelt házat. Szerencsénk van, ha a homlokzat tagolatlan, jó nagy sík felületekből áll. Akkor nam kell sokat faragni a szigetelést. Jó, ha nincsenek homlokzati díszek, mert azok eltünnek a hőszigetelés alatt. Örök kérdés, hogy a gázcsöveket befedjük-e. Ha igen, hogyan. Ha vannak konnektorok, falikaros lámpák, bármi fölszerelve, azokat át kell alakítani és hosszabb menetű tartókat kell beszerezni a függő ereszcsatorna megtartásához, mert a régi rövid lesz. A legnagyobb probléma az ajtó és ablakkávák szigetelése. Ha nem cserélünk ablakot, akkor ritkán van a káva és a nyíló szárny között 10-15 cm. Általában csak 5cm. Ide vagy nem rakunk szigetelést, vagy vésünk, vagy 5 cm-est rakunk... vagy ami elfér. Jó lenne az ereszalj deszkázat alá is szigetelni valahogy. Ezesetben a meglévő deszkázatot el kell távolítani és a szigetelés után újat készíteni. Nem mondható teljeskörűnek a homlokzati szigetelés ha ezek a problémák nincsenek megfelelően megoldva. Mi a helyzet akkor, ha a beton födémben hőhidak vannak? Ezesetben ott alkalmazunk dupla rétegű hőszigetelést? Akkor lépcsőzetes lesz a homlokzat megjelenése?

Hagyományos hőszigetelés, födém

A födém és a padozat hőszigetelése lényegében hasonló anyagokkal valósítható meg. Padlás esetében ha nem szükséges a járhatóság néhány évig jó szolgálatot tehet egy üveggyapot paplan is, de fel kell készülni rá, hogy folyamatosan csökken a rétegvastagsága a saját súlya és a rárakódó por miatti roskadás miatt. Emiatt oda is érdemes valamiféle stabilabb, lépésálló szerkezetet tenni, építeni. A padozat talán legkritikusabb. Vagy a meglévő szintre kell elhelyezni további 15cm-t (10cm szigetelés, beton, parketta) vagy a meglévő padozatot feltörve a régi szerkezet helyére kell beépíteni a szigetelést. Egyik sem igazán kényelmes megoldás, emiatt általában elmarad.

Hagyományos hőszigetelés, tervezés

Tovább árnyalja a képet maga a falszerkezet. Ha vályog, lélegző szigetelés kell. Ha könnyűszerkezetes, mehet a külső, belső réteg közé közé. Ha tégla akkor szeretnénk kihasználni a hőtehetetlenségét és hőtárolásra használni. Ha minden kötél szakad lehet belülről is szigetelni? Legalább a padozatot? Vagy a födémet? Hasonló kérdések vezettek az elmúlt évtizedekben új, alternatív szigetelési eljárások kidolgozása felé. Ezek egyik képviselője a nanotechnológiás hőszigetelő festék, mely kültérre, beltérre, homlokzatra, födémre, valamint padozatra is használható. Könnyű felhordani és a vastagság növelése vagy a kávák szigetelése sem gond. Bármilyen felületre alkalmazható ami képes egy festéket megtartani.

Tagolt homlokzat

A tagolt homlokzatokon természetesen szóba sem jöhet a hagyományos hőszigetelés alkalmazása. Itt az egyetlen megoldás a nanotechnológiás hőszigetelő rendszer.

Szigetelés Szeged

Ha észrevétele, kérdése van vagy hozzászólna, tegye meg bármelyik elérhetőségünkön.


Penészedés

A víz az élet forrása. Igaz ez a penészgombák életére is. Szaporodásukhoz, fennmaradásukhoz vízre van szükségük. Elég egyszerű tehát a helyzet, el kell zárni a víz forrását. Járjuk kicsit körül ezt a témát.

Penész a sarokban

Az van a köztudatban, hogy ha a páratartalom meghaladja a 75%-ot, és ez 72 órán keresztül fennáll, akkor a spórák, amik mindenhol megtalálhatók, elkezdenek gombafonalakat képezni és megjelenik a penész. Ez csupán az igazság egyik része. Ha megfelelőek a körülmények a gombának akkor szaporodik, illetve előfordulhat, hogy ha csökkentjük a 75%-ot, akkor kisebb az esély a penészedésre, de nem a szám miatt, hiszen a spórák nem mérik műszerrel a páratartalmat. Ennél bonyolultabb a helyzet.

Penész a sarokban

Azt is szokták mondani, hogy ha valamilyen remek termékkel, mondjuk páragyűjtővel, vagy gépészettel csökkentjük a páratartalmat, akkor a penészedés megszünik. Ez is féligazság. Valamint az is, hogy ha lefújjuk valamilyen klóros anyaggal vagy penészgátló adalékos festékkel festünk, az is jó megoldás. Ez már nem is féligazság, csak tüneti kezelés. Ha az okokat nem értjük meg az ingatlanunkban és nem szüntetjük meg, a penész visszatér.

Vizes fal

Úgy tűnik, a nedves fal adja a táptalajt és az élőhelyet a penésznek. Mitől lehet a fal vizes, nedves? A legnyilvánvalóbb ok valamilyen szerkezeti probléma jelenléte. Beázik a tető, hiányzik vagy rossz a fal vízszigetelése, nincsen teknőszigetelés. Itt a tökéletes megoldás nyilvánvalóan a hibák kijavítása. Érdemes odafigyelni a szerkezetek tulajdonságaira. Lehet, hogy a nem megfelelő anyaghasználat miatt vizesedik a fal. Ha egy vályogfalnak nem hagyjuk, hogy lélegezzen, mert bezártuk cementes vakolatba vagy hungarocell hőszigetelésbe, akkor vizesedni fog. Ha bevakoljuk a pincében a téglát, ami egyébként ki tudta párologtatni a szigeteletlen falba felszivárgó vizet, akkor megjelenhet a nedvesség a földszinti lakásban, ahol eddig nem volt. Ezek egyedi esetek és a megoldásukban az adott helyszínen a körülmények pontos ismeretében tudunk segíteni. Lehet, hogy nem is hibáról van szó, csak valamivel rosszul avatkoztunk be egy korábban működő rendszerbe.

Gőzképzés

A fal nedvességét az életünk is befolyásolja. A mosás-szárítás, fürdés, zuhanyzás, növények, főzés, gőzölős vasaló, nedves kárpittisztító használata, párásító készülék, felmosás folyamatosan nedvességet juttat a levegőbe. Amire ritkán gondolunk, a légzés és a bőrünk párolgása. Egy átlagos négytagú család naponta akár 10 liter párát is termel. Érdemes elgondolkodni azon a jelenségen, amikor egy szemüveges látogató belép az otthonunkba télen és a hideg szemüveglencséjén azonnal kicsapódik a pára. Az is beszédes, ha zuhanyozáskor párás lesz a tükör vagy a csempe. Ugyanez a jelenség teszi nedvessé a füvet hajnalban. A jelenség neve harmatpont.

Szigetelés Szeged - Harmatpont táblázat
Kattintson a képre a nagyobb megjelenítéshez.

A harmatpont tehát az a felületi hőmérsékleti érték, ahol adott levegő hőmérsékleten és páratartalom mellett a pára kicsapódik. Ezek az értékek a fenti táblázatból kiolvashatók. A teljes igazság tehát az, hogy minden lakásban, minden helyiségben, minden falon vagy tárgyon a használat körülményeitől és a felülettől függően megjelenhet párakicsapódás. A helyszíni elemzéseink során ezeket a körülményeket is vizsgáljuk.

Pára az ablakon

A kulcs tehát a harmatpont. Három dolgot tehetünk, hiszen három összetevős egyenletről van szó. Az egyik a levegő páratartalmának csökkentése. Ezt könnyen elérhetjük szellőztetéssel. Javasoljuk egy páratartalom mérő beszerzését és az értékek figyelését. Másik lehetőség a levegő hőmérsékletének a csökkentése. Ez a két megoldás segít a harmatpont csökkentésében, ami így kisebb lehet a fal hőmérsékleténél és akkor nem csapódik ki a pára. Természetesen meg kell mérni a fal hőmérsékletét is a teljes elemzéshez. Árnyalja a képet, hogy nem csak a felületen értelmezhető a harmatpont, hanem a falak belsejében is.

Harmatpont a falban

A fenti ábra azt szemlélteti, hogy a szigeteletlen, a belülről és a kívülről szigetelt fal belső hőmérséklete, valamint a várható harmatpont hogyan alakul. Egyértelműen látszik, hogy miért érdemes leginkább kívülről szigetelni kihasználva a fal hőtartó képességét is egyúttal. Természetesen ha nincsen erre lehetőség, marad a belső szigetelés. A nagyobb hőszigetelő képesség elérése érdekében érdemes lehet akár kívülről és belülről egyszerre szigetelni. Szerencsére az új generációs nanotechnológiás hőszigetelő festék alkalmas kültéri és beltéri használatra egyaránt.

Szigetelés Szeged

Ha észrevétele, kérdése van vagy hozzászólna, tegye meg bármelyik elérhetőségünkön.


Vályog

A vályog az egyik legősibb építőanyag. Rengeteg jó tulajdonsága van ami miatt nagyszerű otthonokat lehet készíteni belőle. Járjuk hát körül ezt a témát kicsit, hiszen fontos megérteni az anyag tulajdonságait.

Vályogvetők

A vályog olyan törmelékes üledék, amely szemcseméret-összetétel szerint megközelítőleg azonos mennyiségben agyagból, iszapból és homokból áll (jellemzően 40-40-20% arányban). Nem véletlen tehát, hogy az Alföldön és a Kisalföldön jelentős mennyiségű épületet emeltek ebből az alapanyagból, hiszen ez az üledékes talaj a jellemző.

Vert fal

A vályoghoz valamilyen rostos, nehezen bomló adalékot kevernek a vályogvetés során, ez adja a rugalmasságát. A rostos anyag lehet szalma, pelyva, törek, forgács vagy növényevő trágyája. Egyszóval ami a környéken megtalálható. Ezt vagy valamilyen kaloda közé helyezték, tömörítették, száradni hagyták, majd magasították. Így jött létre a vert fal.

Vályogvetés

Vagy téglát készítettek. A vályogtégla készítése során a nedves, képlékeny vályogot formába öntik, majd kiszárítják. A túl gyors száradás a téglák megrepedését okozhatja, így a napon való szárítás helyett az árnyékban történő szárítás előnyösebb. A vályogtéglákat nem égetik ki. Nem ritkán mindez az építkezés helyszínén történt.

Vályogtégla fal

Magyarországon a 19. századtól a vályogtégla építészet terjedt el jobban. A falazatot agyagvakolattal, vagy mészvakolattal látják el. Először alapvakolatot hordanak fel, majd a befejező vakolatot, mely lehet színezett. Meszeléssel fejezik be a színezést, mely amellett, hogy fertőtlenít, védelmet is biztosít a vakolatnak, ami pedig a vályogfalat védi. Kiszáradás után egy erős falazatot kapunk.

Vályogház

Természetes, környezetbarát, újra felhasználható helyi építőanyag. Más természetes építőanyagokkal jól kombinálható. Használata nem jár környezetszennyezéssel. A vályog állandóan szabályozza a belső levegő páratartalmát. A falak az emberi bőrhöz hasonlóan lélegeznek, ezért a belső mikroklíma kellemes.

Vályogház

A vályogtégla készítésének folyamata visszafelé is működik. Víz hozzáadáásval a kiszáradt és erős vályogfal ugyanaz a képlékeny anyaggá válik, mint a vályogvetés fázisában. Ebben az esetben elveszíti szilárdságát és újra formázhatóvá válik. Ez egyrészt jó, ha a repedések javítására gondolunk, másrészt rossz, ha a tartófalak szilárdságára gondolunk.

Vályogház omlás

Meg kell védenünk tehát a vályogot a víztől. Ezt kell mindig szem előtt tartani. A tetőt mindig meg kell javítanunk, ha beázik. A vakolatot és a meszelést mindig meg kell javítanunk, hogy megvédjük a csapadéktól. Fontos az ereszcsatorna, hogy a földről ne csapódjon vissza a tetőről lefolyó esővíz, amit érdemes jó messzire elvezetni. Régen évente egyszer kihordtak mindent a házból és az összes, akkor még kisebb hibát kijavították, meszeltek és utána költöztek vissza. Így akár több száz évig is kitart egy vályogház.

Vályogfal vakolathiba

Rendkívül fontos, hogy saját anyagával javítsunk. Ne helyezzünk fel cementvakolatot és ne erősítsük cementkötésű téglával. A cementvakolat nem lélegző anyag, így bár azt gondolhatnánk, hogy megvédjük az esőtől, mégis hatalmas hibát követünk el. A párát a belső oldalon továbbra is beszívja, adott esetben a talajból is felszívja, mint eddig, de kivezetni nem tudja, mert elzártuk a cementvakolattal. Ilyenkor egyre nedvesebb lesz a fal. Ha belül is lezárjuk cementvakolattal, akkor nagyon magasra fel tud vizesedni, elveszíti állékonyságát és összeroskad.

Vályogház hőszigetelése

Ha homlokzati hőszigetelésre kerül sor, csakis páraáteresztő rendszert építsünk ki, mely kiterjed minden elemre. Szóba sem jöhet a hungarocell és hasonló anyagok, csakis természetes hőszigetelők, mint például a nád, szalmabála vagy a kőzetgyapot. Itt is a szokásos nagy mennyiségű szakipari élőmunkával számolhatunk és spaciális, drága anyagokkal a páraátersztő képesség fenntartása érdekében.

Vályogház nanofesték

Szerencsére az új generációs nanotechnológiás hőszigetelő festék is alkalmas a vályogházak hő és vízszigetelésére akár kívülről, akár belülről alkalmazva, hiszen páraáteresztő anyagról van szó. Ezesetben ez a megoldás esztétikában és ráfordításban is a legjobb választás.

Szigetelés Szeged

Ha észrevétele, kérdése van vagy hozzászólna, tegye meg bármelyik elérhetőségünkön.


Vízszigetelés

Tartalom feltöltése folyamatban

Szigetelés Szeged

Ha észrevétele, kérdése van vagy hozzászólna, tegye meg bármelyik elérhetőségünkön.

Szigetelés Szeged. Új generációs nanotechnológiás kenhető szigetelések.

Szigetelés Szeged

A honlapon nem gyűjtünk és a szerveren sem tárolunk személyes adatot.

A honlap szerkesztője Marschalek Tamás +36-20-515-0243