Szigetelés Szeged
Új generációs nanotechnológiás kenhető szigetelő rendszerek

Hőszigetelés, vízszigetelés, tűzgátlás, épületdiagnosztika és műszaki felmérés témában állunk rendelkezésére. Keressen bennünket bármelyik elérhetőségünkön.

Az építőipar területén alkalmazott hőszigetelő anyagok és technológiák elsősorban a levegő hőszigetelő tulajdonságát használják ki. Azon az elven működnek, hogy valamilyen zárványokba zárják a levegőt és így szigetelnek. Ez az elv vezetett a vázkerámiás építőanyagok és a különböző szigetelők (EPS, kőzetgyapot, üveggyapot... stb) kifejlesztéséhez.

Vázkerámia falazóblokkok

Nyilvánvaló, hogy ezek hőszigetelő tulajdonságai a vastagság növelésével lineárisan növelhető, de az is tény, hogy ennek megvannak a korlátai. Részletesebben lásd itt, az Olvasnivalók közt.

A nanotechnológiás hőtükör rendszerekben nem a pórusokba zárt levegő adja a hőszigetelést, hanem az anyag nanopórusos szerkezete jelent nehezen leküzdhető akadályt a szigetelőanyagon átáramló hő számára.

Kerámia gömb

Kapilláris-porózus anyag. Az üreges kerámia gömbökben lévő vákuum jelenti a porózusságot, ami lényegesen csökkenti a hőátadás konvektív összetevőjét. Ezen kívül a kerámiagömbök nagyfokú hő-visszaverése miatt a sugárzó hőátadási összetevő is sokszorosan kisebb, mint a hagyományos hőszigetelő anyagoknál, emiatt nevezzük hőtükörnek.

Kerámia gömb

A gömbök nanoméretű falszerkezetében igen fékezett a hővezetés, ezért a falban való hőáramlás a bevonati réteghez érve erős hővezetési ellenállásba (pajzsba, gátba) ütközik, ami erősen lefékezi a hőáramlást, megnövelve a falszerkezet hővezetési ellenállását. Kieszeltünk egy tesztet a hőpajzs tulajdonság tesztelésére:

A bevonat külső légtérrel érintkező nanovastagságú falán pedig megváltozik a falszerkezet hő leadásának a mechanizmusa, azaz csökkennek a hőtechnikai számításoknál figyelembe veendő hőátadási tényezők értékei.

Kerámia gömb

Szerves kötőanyag tartalmú hőtechnikai bevonat. Régi és új épületek külső és belső falazatainak hőszigetelő képességének javítására alkalmazható hűtükör réteg. A bevonatok a tapasztalatok szerint télen lecsökkentik a falszerkezetnek a belső légtérből való intenzív hőelvonását, úgy is mondhatjuk, hogy a hőhidas falszakaszok kevésbé hűlnek le. Nyáron pedig fékezi a falszerkezetnek a külső oldalról való felmelegedését.

Referencia ház

Hatalmas előnye a hagyományos hőszigeteléshez képest a sokkal kisebb szakmunka igénye, a gyorsabb kivitelezés és az egyébként nehezen, vagy kisebb mértékben szigetelhető részek megfelelő hőszigetelése. Ilyen helyek általában az ablak és ajtókávák valamint az ereszalj deszkázat feletti részek és a gázcsövek környezete.

Referencia ház

Dr. Orbán József előadásában bemutatja a különböző anyagok hőszigetelési mechanizmusát, köztük a nanotechnológiás vékonybevonatok működését is:

Referenciaépület Szegeden. Hagyományos blokktégla falazat, vakolattal. A fürdőszobai részre került felhordásra a vékonybevonat kívülről. A homlokzaton 1,6 fok különbség tapasztalható a kezeletlen és a kezelt rész között. Belső oldalon visszahúzódtak a hideg felületek. Éves szinten 7% energiamegtakarítás volt mérhető. Tekintse meg az alábbi videót.

Fontos hangsúlyozni, hogy nem csak a téli fűtési szezonban lehet energiát megtakarítani, hanem nyáron is, ha a fal nem melegszik nagyon fel. Kedvezőbb a hőmérséklet a lakásban és kevesebbet kell használni a klímaberendezést. A refenciaházon májusban 8 fokos különbség mérhető. Míg a hőpajzsként működő vékonybevonattal ellátott oldalon 20-22 fokos a fal felülete, az eredeti állapotában meghagyott részen már 28-30 fok a felszíni hőmérséklet.

Referencia ház, nyári hőpajzs

Referencia ház, nyári hőpajzs

Alkalmazható kültérben, beltérben, homlokzaton, födémen, padozaton. Minden olyan helyre elhelyezhető, ami megtart egy festéket. Tetőtéri lakások esetén maga a tetőcserép is festhető, de akár a fa, műanyag vagy fém ajtók is. Kevesen gondolnak rá, de a gázcsövek is sok hideget vezetnek be a házba. Érdemes ezeket is lefesteni a hőszigetelő festékkel.

Szigetelés Szeged. Új generációs nanotechnológiás kenhető szigetelések.

Szigetelés Szeged

A honlapon nem gyűjtünk és a szerveren sem tárolunk személyes adatot.

A honlap szerkesztője Marschalek Tamás +36-20-515-0243